Dashboard Rapor Oluşturmak için Excel’de neleri bilmeniz gerekiyor?
Excel’de Dashboard türü raporlama oluşturmak için bilmeniz gereken Excel özellikleri nelerdir.
Kuşkusuz ki Excel, her çalışanın çok rahat rapor oluşturabileceği özellikleri içinde barındıran ve iş dünyasının en çok kullanılan programı.
Uygun tablolardan, “Pivot Tablo Oluşturma” işleminin oldukça kolay olması, çok fazla işleve ihtiyaç duyulmadan raporlar oluşturulabilmesi, kullanıcıların raporlama ihtiyaçlarının çoğunu karşılıyor.
“Dashboard Raporlama Eğitimleri” adı altında verilen eğitimlerin içerikleri eğitmenden eğitmene değişkenlik gösteriyor. Türkiye genelindeki “Excel Dashboard raporlama” eğitimlerinde ve eğitim içeriklerinde bir standart yok.
Raporlama örneklerine baktığımızda, tablolardaki kenarlıkların daha az kullanılmaya başladığını, gölgelendirmelerin mümkün oldukça az olduğunu ve sade yapılarda raporlar hazırlandığını görüyoruz. Türkiye’de ise işler hemen hemen tam tersi durumda. Rapor sayfalarında ne kadar çok veri görülürse, ne kadar renkli tablolar olursa daha iyi bir rapormuş durumu var.
Excel’de raporlama yapan çalışanların iyi bilmesi gereken bazı önemli konular var.
Bunlar:
“Grafikler”, “Grafiklerin türleri” ve hangi veride, hangi grafiğin kullanacağını bilmeleri gerekir. (Örneğin: Pasta grafiklerin bitmiş verilerin grafiği olduğu, 6 değer üstü kullanılması uygun olmaz. Gibi.)
“Çoketopla İşlevi”, “Çokeğersay İşlevi” gibi işlevleri çok iyi bilmeleri ve kullanmaları gerekir.
“Eğer İşlevi“, “Düşeyara İşlevi“, “İndis – Kaçıncı İşlevleri” gibi işlevleri biliyor ve kullanıyor olmaları gerekir.
“Pivot Tablo oluşturma”, “Dilimleyicileri kullanma” gibi Özet Tablo detaylarına hakim olmaları gerekir.
Denetim sekmesinde yer alan, “Onay kutuları”, “Seçenek düğmeleri” gibi özellikleri kullanmıyorlarsa, eğitimde bunların kullanımları verilmeli ve örnek dosyalar üzerinde uygulanmalıdır.
Bu özellikler, raporlamanın Excel kanadında bilinmesi gerekenler, bir de rapor nasıl oluşturulur, raporlamada dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir, örneğin altın oran raporlara nasıl uygulanır gibi genel raporlama detaylarının da bilinmesi gerekiyor.