ORTALAMA işlevi
Microsoft Excel’de ORTALAMA işlevinin formül sözdizimi ve kullanımı açıklanmaktadır.
Açıklama
Bağımsız değişkenlerin ortalamasını (aritmetik ortalama) verir. Örneğin, A1:A20 aralık sayı içeriyorsa, = ORTALAMA(A1:A20) formülü bu sayıların ortalamasını döndürür.
Söz dizimi
ORTALAMA(sayı1, [sayı2], …)
ORTALAMA işlevinin söz diziminde aşağıdaki bağımsız değişkenler bulunur:
- Sayı1 Gerekli. Ortalamasını almak istediğiniz ilk sayı, hücre başvurusu veya aralık.
- sayı2, … İsteğe bağlı. Ortalamasını almak istediğiniz diğer sayılar, hücre başvuruları veya aralıklar; en çok 255 tane.
Notlar
- Bağımsız değişkenler, sayı veya sayı içeren ad, aralık veya hücre başvurusu olabilir.
- Doğrudan bağımsız değişkenler listesine yazarak mantıksal değerler ve sayıların metin ifadeleri sayılmaz.
- Aralık veya hücre başvurusu bağımsız değişkeninde metin, mantıksal değer veya boş hücre varsa, bu değerler göz ardı edilir; öte yandan sıfır değerine sahip hücreler dikkate alınır.
- Hata değerleri veya sayılara dönüştürülemeyen metin olan bağımsız değişkenler hatalara yol açar.
- Hesaplamanın bir parçası olarak başvuruya mantıksal değerler veya sayıların metin ifadelerini eklemek istiyorsanız, ORTALAMAA işlevini kullanın.
- Yalnızca bazı ölçütlere uyan değerlerin ortalamasını hesaplamak istiyorsanız, EĞERORTALAMA işlevini veya ÇOKEĞERORTALAMA işlevini kullanın.
-
- Ortalama, aritmetik ortalamadır ve bir grup sayının toplanması ve toplamın gruptaki sayıların adedine bölünmesi ile hesaplanır. Örneğin, 2, 3, 3, 5, 7 ve 10 sayılarının ortalaması, 30 bölü 6, yani 5’tir.
- Orta Değer, bir sayı grubunun ortasındaki sayıdır; bir başka deyişle, sayıların yarısı orta değerden küçük değerlere, diğer yarısı ise yüksek değerlere sahiptir. Örneğin, 2, 3, 3, 5, 7 ve 10 sayılarının orta değeri 4 sayısıdır.
- Mod, bir sayı grubu içinde en sık tekrarlayan sayıdır. Örneğin, 2, 3, 3, 5, 7 ve 10 sayılarının modu 3 sayısıdır.
Bir sayı grubunun simetrik dağılımında merkezi eğilimin bu üç ölçüsü birbirine eşittir. Çarpık dağılımında ise farklı olabilirler.